U tijeku je nastavak radova na tretiranju palmi u cilju suzbijanja nametnika crvene palmine pipe (Rhynchophorus ferrugineus) i palminog drvotoča (Paysandisia archon). Planiranim radovima tretiranja biti će obuhvaćano cca.111 palminih stabala na užem i širem području Općine Vela Luka a isti bi se trebali odvijati u više tretmana tijekom 2021.g.

Prema odgovarajućoj metodologiji biti će tretirane sve vrste palmi, s razlikom u broju injektora koji se instaliraju po vrsti, visini i po opsegu debla. Sami postupak tretiranja ovisi i o letu palmine pipe koji se na određenim lokacijama prati feromonskim klopkama te o vremenskim uvjetima (temperature, padaline i slično). Pored navedenog postupka injektiranjem insekticida u deblo ukupan postupak tretiranja se provodi i zalijevanjem palminog vegetativnog vrha, prihranom injektiranjem te folijarno s dušično-fosforno-kalijevim gnojivom i mikroelementima (bor, bakar, željezo, mangan, cink i ekstrakt morskih algi).

Izvršitelj ovih radova je specijalizirana tvrtka ID 90 d.o.o. iz Zagreba koju su angažirale Komunalne djelatnosti d.o.o. Vrijednost ovih radova iznosi 124.687,50 kn s PDV-om a financiraju se iz proračunskih sredstava Općine Vela Luka.

Skip to content