U Veloj Luci je u tijeku nastavak tretiranja palmi u cilju suzbijanja nametnika crvene palmine pipe (Rhynchophorus ferrugineus) i palminog drvotoča (Paysandisia archon).  Izvršitelj ovih radova je specijalizirana tvrtka ID 90 d.o.o. iz Zagreba a planiranim tretiranjem biti će obuhvaćana palmina stabla na užem i širem području Općine Vela Luka.

Navedeni radovi bi se trebali odvijati u šest tretmana tijekom 2022.g. a prvi tretman u ovoj godini je proveden tijekom veljače. Tretirane su palme na javnim površinama, palme koje se nalaze na površinama ustanova Dom zdravlja Dr. Ante Franulović i Doma za starije osobe Vela Luka i palme na površinama poslovnih subjekata Hotela Posejdon i Hotela Adrija.

Palmina stabla se tretiraju s razlikom u broju injektora prema vrsti, visini i po opsegu debla. Postupak ovisi i o letu palmine pipe koji se na određenim lokacijama prati feromonskim klopkama te o vremenskim uvjetima (temperature, padaline i slično). Pored navedenog postupka injektiranjem insekticida u deblo ukupan postupak tretiranja se provodi i zalijevanjem palminog vegetativnog vrha, prihranom injektiranjem te folijarno s dušično-fosforno-kalijevim gnojivom i mikroelementima (bor, bakar, željezo, mangan, cink i ekstrakt morskih algi).

Kontinuitetom tretiranja palmi od početka 2021.g. održano je zdravstveno stanje palmi i očuvana postojeća vizura mjesta.

Skip to content